Single Blog Title

This is a single blog caption

Eşfak Aykaç: Türkiye Millî Futbol Takımı’nın Altın Yıllarına Damgasını Vuran Bir Teknik Direktör

Eşfak Aykaç (1 Ocak 1918, Kınalıada – 21 Kasım 2003, Bakırköy), Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden biridir. Özellikle Galatasaray camiası tarafından önemli futbolcular arasında kabul edilse de, bu yazımızda Aykaç’ın Türkiye Millî Futbol Takımı’ndaki teknik direktörlük kariyerine odaklanacağız.

Futbolculuk Kariyeri

Eşfak Aykaç, futbola Galatasaray Lisesi’nde başladı ve yıllarca sağ bek olarak görev yaptı. 18 yaşındayken Galatasaray formayı giymeye başlayan Aykaç, 1945 yılına kadar bu formayı terletti. Galatasaray’ı ilk maçında Újpest Budapeşte’ye karşı 1-0 galibiyete taşıyan golü attı. Fakat, futbolculuk kariyerini tamamladıktan sonra asıl başarısını teknik direktörlük yaptığı dönemlerde gösterdi.

Teknik Direktörlük Kariyeri

Futbola vedasından sonra Aykaç, teknik direktörlüğe adım attı. Beykoz, Feriköy, Galatasaray ve Altınordu gibi takımları çalıştırdı. Ancak en önemli başarısını 19 Şubat 1956 tarihinde yaşadı. Türkiye Millî Futbol Takımı’nın “Altın Takım” diye anıldığı dönemde, Macaristan millî takımını 3-1 mağlup ettiği bu maçta tek seçici olarak görev aldı. Oluşturduğu kadro, Giovanni Varglien tarafından yönetildi ve tarihi bir zafer elde edildi.

Bu zafer, Eşfak Aykaç’ın Türkiye Millî Futbol Takımı tarihine damgasını vurduğu anlardan biri olarak kabul edilir. Kendisi, Ferenc Puskás gibi dünya yıldızlarını bünyesinde barındıran Macaristan millî takımına karşı alınan bu galibiyetle Türk futbolunun ne kadar ileriye gidebileceğinin sinyallerini verdi.

Gazetecilik Kariyeri ve Son Yılları

Teknik direktörlük kariyeri dışında Aykaç, gazetecilik de yapmıştır. 1948 yılından itibaren Zafer, Milliyet, Akşam, Yeni İstanbul, Son Havadis, Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde görev aldı.

Eşfak Aykaç, 21 Kasım 2003 tarihinde tedavi gördüğü Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nde vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.

Sonuç

Eşfak Aykaç, futbolculuk kariyerinden sonra Türk futboluna teknik direktör olarak da önemli katkılar sağlamış bir isimdir. Özellikle Türkiye Millî Futbol Takımı’nın 1956 yılındaki Macaristan galibiyeti, kendisinin ne kadar vizyoner bir teknik direktör olduğunu göstermektedir. Türk futbol tarihine yaptığı katkılarla, Eşfak Aykaç ismi uzun yıllar anılmaya devam edecektir.