Single Blog Title

This is a single blog caption

Avrupa Ligi’nde Yeni Dönem: 2024/25 Sezonundan İtibaren Neler Değişiyor?

Avrupa futbolunun prestijli turnuvalarından biri olan Avrupa Ligi, 2024/25 sezonu itibarıyla köklü değişikliklere sahne olacak. Şampiyonlar Ligi’deki yapısal değişikliklere paralel olarak, Avrupa Ligi de yeni bir yüzle karşımıza çıkacak. 2021/22 sezonunda Avrupa Konferans Ligi’in hayata geçirilmesiyle 48 takımdan 32 takıma indirilen katılımcı sayısı, bu kez 36’ya yükseliyor. Peki, bu reformlar futbol sahalarına hangi yenilikleri getiriyor?

Katılımcılar:

Yeni düzenlemeyle, önceki sezondan Konferans Ligi Şampiyonu da dahil olmak üzere, UEFA beş yıllık değerlendirmesine göre ilk beş sırada yer alan liglerden ikişer takım (Bundesliga gibi), altı ve yedinci sırada yer alan liglerden birer takım, Şampiyonlar Ligi play-off’larında elenen beş takım, Şampiyonlar Ligi eleme turlarında elenen altı takım ve Avrupa Ligi elemelerinden gelen on iki takım turnuvaya katılım hakkı kazanacak.

Avrupa Ligi’nin Yeni Yüzü:

  • 32 yerine 36 takım,
  • Sekiz yerine tek lig,
  • Her takım farklı sekiz rakiple, gidiş-dönüş maçı olmaksızın mücadele edecek,
  • Artık Konferans Lig’e düşüş olmayacak,
  • Achtelfinale öncesinde play-off turu,
  • Lig aşamasından sonra sabit turnuva ağacı,
  • Çarşamba günleri dahil olmak üzere özel Avrupa Ligi haftası.

Ek olarak, Konferans Ligi Şampiyonu zaten lig yoluyla turnuvaya katılmaya hak kazanmışsa, UEFA katsayılarına göre en iyi Avrupa Ligi eleme turu takımı doğrudan ana kura aşamasına katılacak.

Mod:

Grup aşaması kalkıyor ve yerine tüm takımların yer aldığı ortak bir lig geliyor. Her takım sekiz farklı rakiple tek maç üzerinden karşılaşacak. Maçların dört tanesi evinde, dört tanesi deplasmanda oynanacak. Takımlar, UEFA katsayılarına göre dört eşit potaya ayrılacak ve her takıma her pottan ikişer takım düşecek şekilde rakipleri belirlenecek. Puanlama sistemi değişmeyecek; galibiyet üç, beraberlik bir ve mağlubiyet sıfır puan getirecek.

Grup Aşamasından sonra:

Lig aşamasından sonra en iyi sekiz takım doğrudan 3 Tura’ye yükselecek. Dokuz ile on altıncı sıradaki takımlar, on yediden yirmi dörde kadar olan takımlarla play-off turunda karşılaşacak ve kalan sekiz 3. Tur biletini almak için mücadele edecek. Yirmi beş ile otuz altıncı sıralardaki takımlar elenecek ve artık Konferans Ligin’e düşmeyecekler.

Tarihler:

Tüm takımlar için garantilenen sekiz Avrupa Ligi maçı, Eylül’den Ocak’a kadar sekiz farklı haftada oynanacak. Maçlar genellikle Perşembe günleri 18:45 ve 21:00’de başlayacak, ancak belirli zaman dilimlerinde 16:30 başlangıçlı maçlar da mümkün olabilecek.

2024/25 sezonundan itibaren, her bir Avrupa Turnuvası için ayrı bir hafta ayrılacak ve diğer ligler o hafta maç yapmayacak. Eleme Turlar öncesinde toplamda Avrupa Kupası haftası olacak ve bu da önceki duruma göre dört hafta daha fazla demek.

Finale kadar tüm tur maçları gidiş-dönüş üzerinden oynanacak. Final ise geleneklere uygun olarak, Çarşamba günü ve tarafsız bir sahada gerçekleşecek.

Bu yenilikler, Avrupa futbolunun dinamiklerini değiştirecek ve takımlar ile taraftarlar için yeni heyecanlar yaratacak. Her ne kadar bu değişiklikler turnuvanın çehresini değiştirse de, futbolun heyecanını ve rekabetini daha da artıracağına şüphe yok.