Single Blog Title

This is a single blog caption

Türk Futbolunun Öncü İsimlerinden: Rober Eryol’un Hayatı ve Mirası

Rober Eryol, Türk futbol tarihinde önemli bir isimdir. 21 Aralık 1929’da Mersin’de dünyaya geldi. Polonya Yahudi kökenli bir ailenin çocuğu olarak, babası Leon ve annesi Saruna’nın oğlu olarak dünyaya geldi. Babasının soyadı olan Eryol, Polonya’da toprak derebeylerine bağlı çalışan atalarının ‘serf’ olarak anılmasından kaynaklanıyordu. Bu soyadı daha sonra aileye lakap olarak yapıştı.

Rober’in ilköğrenim hayatı Mersin’de başladı. 1938’de ailesiyle İstanbul’a taşındığında, Taksim 29. İlkokulu’na devam etti. Almanca konuşulan ev ortamına rağmen, babası Alman Okulu yerine, Rober’in Saint Joseph Fransız Lisesi’nde eğitim almasını tercih etti. Rober, 1951’de bu okuldan mezun oldu.

Rober Eryol, gençlik yıllarında hem özel keman dersleri aldı, hem de futbola olan ilgisini geliştirdi. Okul futbol takımının yanı sıra Taksim Talimhane’deki Sarı Yıldız amatör futbol takımında oynadı. Bu dönemde, Beyoğluspor ve Taksim takımlarından transfer teklifleri alsa da, azınlıkların ağırlıkta olduğu bu takımlarda oynamayı reddetti. Rober, “Ben bir Türkiye Vatandaşı olarak hiç kimseden farkım olmadığını göstermek istiyordum” diyerek bu kararını açıkladı.

1947’de Galatasaray’ın dikkatini çeken Rober, bu takımın resmi lisanslı oyuncusu oldu. Sol bek ve sol haf mevkilerinde oynayarak 1956 yılına kadar aktif futbol hayatını sürdürdü. Bu süreçte, 1948-49 İstanbul Pazar Ligi ve 1954-55, 1955-56, 1957-58 İstanbul Profesyonel Liglerinde şampiyonluklar yaşadı. 25 Mayıs 1953’te İsviçre ile oynanan milli maçta ilk kez A Milli Takım formasını giydi ve 1953-1954 yılları arasında toplam dokuz kez A Milli Takım, iki kez de B Milli Takım formasını terletti.

Rober Eryol, 1954 FIFA Dünya Kupası’nda Türkiye’nin kadrosunda yer aldı. Ayrıca 1955 Dünya Askeri Oyunlar Şampiyonası’nda İtalya karşısında Milli Takım’da oynadı.

Futbol kariyerinin sona ermesinin ardından ticaret hayatına atılan Rober, 1960’da İsrail’e giderek Hapoel Ber-Sheva takımını antrenör olarak çalıştırdı. Sağlık sorunları nedeniyle bir süre Tel Aviv’e dönmek zorunda kalan Rober, 1967’de boşandı ve Türkiye’ye dönerek Maltepe’ye yerleşti.

Rober İshak Serf Eryol, bir kız ve bir erkek olmak üzere iki çocuğun babasıydı. Hayatının büyük bir bölümünü futbola ve ailesine adayan bu değerli spor insanı, Eylül 2000’de hayata veda etti. Rober Eryol’un hikayesi, azim ve başarının simgesi olarak Türk futbol tarihinde unutulmaz bir yer edinmiştir.