Single Blog Title

This is a single blog caption

Abdullah Çevrim: Türk Futbolunun Unutulmaz İsimlerinden

Abdullah Çevrim (20 Temmuz 1941, Hatay – 19 Şubat 2019, Muğla), Türk futbolunun efsane isimlerinden biri olarak tanınır. Hem millî takım düzeyinde hem de kulüp takımlarıyla elde ettiği başarılarla adını altın harflerle yazdırmış bir eski millî futbolcu ve spor yazarıdır.

Çevrim, futbola ilk adımlarını Hatay’daki “Kırıkhan Gençlik Kulübü”nde atarak spor yaşamına başladı. Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenciyken atletizmle de ilgilenen Çevrim, 100 metre koşuda Türkiye şampiyonluğu kazandı. Ancak futbola olan tutkusu, onu bu alanda kendini geliştirmeye itti. Kara Harp Okulu’nda eğitim alırken Gençlerbirliği’nin dikkatini çekti ve bu büyük adımı takiben, kırmızı-siyahlı ekibe dahil oldu.

Gençlerbirliği’nde defans pozisyonunda görev alarak başladığı futbolculuk kariyerinde, performansıyla İstanbul’un büyük kulüplerinin ilgisini çekmeyi başardı. Fakat eğitimine verdiği önem nedeniyle, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeki eğitimine devam etmek istediği için, Fenerbahçe’den gelen transfer tekliflerini bir süre erteledi. Nihayetinde 1966’da Fenerbahçe’ye transfer oldu ve burada birçok başarıya imza attı.

Fenerbahçe ile ilk kupa zaferini 1966-67 sezonunda Balkan Kupası’nı kazanarak yaşadı. Takip eden sezonlarda, Macar teknik direktör Ignác Molnár’ın yönlendirmesiyle forvet pozisyonuna geçiş yaptı ve Fenerbahçe’nin lig ve kupa şampiyonluklarına katkıda bulundu. 1968-1969 Şampiyon Kulüpler Kupası’nda Manchester City’yi eleyen kadroda yer alarak uluslararası başarılara da adını yazdırdı.

Millî takım kariyerine Gençlerbirliği’nde oynarken başlayan Çevrim, 1962’den 1968’e kadar 6 kez A Millî ve 4 kez de ümit millî takım forması giydi. Ümit millî takımda kaydettiği 2 golle de millî takım kariyerine katkıda bulundu.

Futbolculuk kariyerini 1970-1972 sezonlarında MKE Ankaragücü’nde tamamladıktan sonra, sahalara veda ederek futbol yazarlığına adım attı. Sahadaki başarılarını kaleme alarak spor yazın dünyasına da önemli katkılarda bulundu.

19 Şubat 2019 tarihinde Muğla’nın Fethiye ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Ancak, Türk futbol tarihindeki yerini koruyan Çevrim, başarıları, azmi ve futbola olan tutkusuyla her zaman hatırlanacak.

Kulüp kariyerinde Fenerbahçe ile 2 Süper Lig şampiyonluğu ve 1 Türkiye Kupası zaferi yaşayan Çevrim, MKE Ankaragücü ile de Türkiye Kupası kazanarak futbol kariyerini zengin bir başarı koleksiyonuyla tamamladı. Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden biri olarak anılan Abdullah Çevrim, spor yazılarıyla ve sahadaki liderliğiyle genç sporculara ilham vermeye devam ediyor.