Single Blog Title

This is a single blog caption

Sedat Özden: Bursaspor’un Efsane Kaptanı ve Türk Futbolunun Duayeni

Sedat Özden, 30 Ağustos 1953 tarihinde Bursa’da doğmuş bir futbol fenomenidir. Hem futbolcu hem de teknik direktör olarak sahada başarılar kazanmıştır. Bursaspor ile özdeşleşen Özden, kulüp tarihinin en çok maça çıkan ve en çok gol atan isimleri arasında yer alır.

Özden’in futbol serüveni, Bursa’nın sokaklarında başlamış ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde devam etmiştir. Bursaspor’un düzenlediği bir turnuvada keşfedilerek, genç takıma dahil olmuş ve sonrasında kariyerine amatör kulüplerde devam etmiştir. Metin Oktay’ın keşfiyle Bursaspor’a transfer olan Özden, 1972/73 sezonunda bu takıma katılmış ve kısa sürede kendini kanıtlamıştır.

336 Süper Lig maçı ile Bursaspor’un en çok maça çıkan oyuncusu olan Özden, 53 lig golü ile de kulüp tarihinde Okan Yılmaz ve Murat Sözkesen’in ardından en çok gol atan üçüncü isimdir. Takımın kaptanlığını yaptığı dokuz sezonda, Bursaspor’a tarihi başarılar kazandırmıştır.

1974/75 sezonunda Bursaspor ile Türkiye Kupası finaline kalmış, ancak Fenerbahçe’ye mağlup olmuştur. Avrupa arenasında ise, takımın Pokalsieger Kupası’nda çeyrek final oynadığı 1974/75 sezonunda iki maçta forma giymiştir.

Milli takım düzeyinde de iz bırakan Özden, 1970’lerin başında Türkiye U-18 takımına çağrılmış, fakat yaş haddinden dolayı oynayamamıştır. 1976’da A Milli Takım’a çağrılsa da forma şansı bulamamıştır. Ancak, 1977’de U-21 Milli Takımı’na seçilerek, Bulgaristan’a karşı ilk milli maçına çıkmıştır. Aynı yıl A Milli Takım’a yükselen Özden, toplam 34 uluslararası maçta yer almış ve bu maçlarda 7 gol atmıştır.

Aktif futbol kariyerini 1986 yılında, Bursaspor ile Türkiye Kupası’nı kazanarak zirvede tamamlamıştır. Sahadaki başarıları kadar, karakteri ve liderliği ile de takdir toplamış bir sporcu olan Özden, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük ve futbol yorumculuğu yapmıştır. 2011’de Bursaspor’un genç takımlarının koordinatörlüğüne getirilmiş, ancak kısa süre sonra bu görevden ayrılmıştır.

Sedat Özden, futbolculuk kariyeri boyunca gösterdiği üstün performansı, kaptanlık yaparak sergilediği liderlik, ve Bursaspor’a kazandırdığı tarihi başarılarla hatırlanacak. Onun hikayesi, tutku, azim ve başarı dolu bir futbol serüvenini simgeliyor. Bursaspor ve Türk futbolu için bir efsane olan Sedat Özden’in yaşamı ve kariyeri, gelecek nesillere ilham vermeye devam edecektir.