Single Blog Title

This is a single blog caption

Tuncay Soyak: Türk Futbolunun Unutulmaz İsmi

Tuncay Soyak (d. 3 Şubat 1959, Ankara), Türk futbolunun en parlak dönemlerinden birini yaşamış ve teknik direktör olarak da kariyerine devam etmiş bir isimdir. Kendisi Sürmeneli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve futbola 13 yaşında Ankara Tekelspor’da başlamıştır. Genç yaşta yeteneği ile dikkat çeken Soyak, Ankara karması seçmelerinde başarılı olup Ankaragücü’ne katılma fırsatı yakalamıştır.

1978 yılında, Trabzonspor’un amatör takımına transfer olan Soyak, kısa sürede profesyonel futbolcuya dönüşmüş ve Fenerbahçe ile yapılan maçta ilk kez sahaya çıkmıştır. Genç yaşına rağmen gösterdiği performansla kısa sürede takımın vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle 1980-81 sezonunda attığı 11 golle takımının şampiyonluk kazanmasında büyük rol oynamıştır.

Soyak, 1983 yılında İtalyan ekibi Internazionale ile UEFA Kupası’nda oynanan maçta attığı golle takımının 1-0 galip gelmesini sağlamış ve adını Avrupa sahnesine yazdırmıştır. Ancak, sonraki yıllarda yaşadığı sakatlıklar nedeniyle eski performansına ulaşamamış ve daha az maçta forma giymiştir.

Futbolculuk kariyerinin sonlarına doğru Galatasaray ve Gençlerbirliği gibi takımlarda oynayan Soyak, son olarak 2. Lig ekibi Zeytinburnuspor ile şampiyonluk yaşayarak üst lige yükselmiş ve 1991 yılında futbolu bırakmıştır.

Millî takım kariyerinde ise Soyak, 1980-84 yılları arasında 9 kez A millî takım forması giymiş ve 3 gol atmıştır. Özellikle Suudi Arabistan ile oynanan özel maçta kaydettiği gol, millî takımdaki ilk golü olarak tarihe geçmiştir.

Futbolu bıraktıktan sonra 1993 yılında antrenörlük diplomasını alarak alt ve amatör liglerde birçok takımı çalıştıran Soyak, aynı zamanda ticaretle de uğraşmıştır. Günümüzde ise İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Forlife Sport Center adlı spor kompleksini yönetmekte ve Tuncay Soyak Futbol Akademisi aracılığıyla 6-16 yaş arası gençlere futbol eğitimi vermektedir.

Tuncay Soyak, Türk futbol tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. Sahadaki başarılı performansı, golleri, millî takıma verdiği hizmetler ve teknik direktörlük kariyeriyle futbol dünyasına damgasını vurmuş bir isimdir. Onun hikayesi, gelecek nesillere ilham veren ve Türk futbolunun zengin mirasının bir parçası olarak yaşamaya devam ediyor.