Single Blog Title

This is a single blog caption

Fatih Uraz: Türk Futbolunun Çok Yönlü İsmi

Fatih Uraz, Türk futbolunun önde gelen isimlerinden biri olarak, hem sahada hem de saha dışında önemli başarılar elde etmiştir. 30 Aralık 1960’ta Adana’da dünyaya gelen Uraz, futbolculuk, teknik direktörlük ve spor yazarlığı gibi çeşitli alanlarda adından söz ettirmiştir.

Futbolculuk Kariyeri:

Fatih Uraz’ın futbolculuk kariyeri, 1977’de başlayıp 1994’e kadar sürmüştür. Bu süre zarfında, Hacettepe, Boluspor, Sitespor, Samsunspor, Beşiktaş, Adana Demirspor, Kayserispor, Konyaspor ve Gaziosmanpaşa gibi takımlarda forma giymiştir. Özellikle 1984-1985 sezonunda kalesinde 919 dakika boyunca gol yemeyerek dikkat çekici bir rekora imza atmıştır.

Millî Takım Kariyeri:

Millî takım kariyerinde 22 kez millî formayı giyen Uraz, 12’si A Milli olmak üzere, uluslararası arenada Türkiye’yi temsil etmiştir. 1987’de İngiltere ile oynanan ve 0-0 sonuçlanan maçta, maçın son dakikasında yaptığı kurtarış dünyanın en iyi 7. kurtarışı olarak seçilmiştir. Ancak aynı zamanda 8-0’lık İngiltere yenilgisinde kalesinde 8 gol görmüş bir kalecidir.

Teknik Direktörlük Kariyeri:

Futbolculuk kariyerinin ardından teknik direktörlüğe adım atan Uraz, 1994-1995 sezonunda Kayserispor’da kaleci antrenörü olarak başlamış, daha sonra Beşiktaş, Kütahyaspor, Kahramanmaraşspor, Fatih Karagümrük ve Kocaelispor gibi takımlarda teknik direktörlük yapmıştır. 2002-2006 yılları arasında ise ABD’de Virginia Üniversitesi ve George Mason Üniversitesi’nde kaleci kamplarını yönetmiştir.

Spor Yazarı ve Medya Kariyeri:

Spor yazarı olarak da tanınan Uraz, 1996-2012 yılları arasında 2000’den fazla spor yazısı kaleme almıştır. Ayrıca “Kaleciyi Vurun”, “Futbolun Arka Bahçesi”, “Adamın Abdalı Kaleci Olur”, “Kalede İz Bırakanlar” ve “Kalecinin Seyir Defteri” adlı beş kitabın yazarıdır. 2008-2012 yılları arasında ABD’de hocalık yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüş yapmış ve 2012-2015 yılları arasında Bein Sport’da “Kalecinin Seyir Defteri” adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlenmiştir.

Sonuç:

Fatih Uraz, Türk futboluna hem içeride hem de dışarıda katkı sağlamış nadir isimlerden biridir. Futbolcu, kaleci antrenörü, teknik direktör, spor yazarı, TV yapımcısı ve sunucusu olarak futbolun her kademesinde yer alan Uraz, spor dünyasında örnek bir figür olarak anılmaktadır. Kariyeri boyunca başarıdan önce disiplini ön planda tutan Uraz, kırmızı kart görmeden oynamayı bir öncelik olarak belirlemiştir. Bu çok yönlü kariyeri, genç sporculara ve futbol severlere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.