Single Blog Title

This is a single blog caption

Deniz Barış’ın Futbolculuk Kariyeri ve Kişisel Yaşamı

Deniz Barış, 2 Temmuz 1977 tarihinde Kemah’ta doğmuş bir eski Türk-Alman futbolcudur. Henüz altı aylıkken ailesiyle birlikte Hamburg’a taşınan Barış, Neuenfelde semtinde büyümüştür. Futbola olan tutkusu ve yeteneği, onu kariyerine Almanya’da başlamaya ve sonrasında Türkiye’ye dönerek önemli başarılara imza atmaya yönlendirmiştir.

Futbolculuk kariyerine Almanya’nın SV Este 06/70 takımında başlayan Barış, burada gösterdiği performansla 1999 yılında FC St. Pauli’ye transfer olmuş ve 2. Bundesliga’da profesyonel futbolculuk kariyerine adım atmıştır. 2001 yılında 1. FC Nürnberg’e attığı kafa golüyle takımının Bundesliga’ya yükselmesinde kilit rol oynamıştır. 2002 yılında Türkiye’ye dönüş yapan Barış, Gençlerbirliği Ankara takımına katılmış ve bu kulüple Türkiye Kupası finaline ulaşarak uluslararası bir turnuvaya katılma başarısı göstermiştir. 2003/04 sezonunda Gençlerbirliği’nin UEFA Kupası’nda Achtelfinale ulaşmasında önemli bir rol oynamış, Blackburn Rovers, Sporting Clube de Portugal ve AC Parma gibi takımlar üzerinde elde edilen başarılarda ve Valencia CF’ye karşı oynanan maçlarda sahada yer almıştır.

Deniz Barış, 2004 yılında Fenerbahçe İstanbul’a transfer olmuş ve burada geçirdiği altı yıl boyunca 2005 ve 2007 yıllarında Türkiye Süper Lig şampiyonlukları yaşamıştır. Kariyerinin son dönemlerini Antalyaspor’da geçiren Barış, 2014 yılında futbolculuk kariyerini noktalamıştır.

Milli takım kariyerine de değer veren Barış, 12 Mart 2003 tarihinde Ukrayna’ya karşı oynanan dostluk maçında Türk milli takımı formasını ilk kez giymiştir. 2003 yılında FIFA Konfederasyonlar Kupası’nda milli takımla birlikte üçüncülük elde etmiştir.

Kişisel yaşamında ise Barış, 2006 yılında yaşadığı trajik bir olayla gündeme gelmiştir. Yaşam arkadaşının bir merdiven kazasında hayatını kaybetmesi, hem Türkiye’deki hem de Almanya’daki futbol camiasından büyük bir destek ve dayanışma görmesine neden olmuştur. FC St. Pauli’nin bu dönemde oynadığı maçlarda takım, Barış’a destek olmak için yas bandı takmıştır. Barış ayrıca, Halit Eray ve diğerleri için kurulan bir yardım inisiyatifi olan “Hilfe für Halit Eray”ın himayesini üstlenmiş ve Ahmet Kuru ile Rafael van der Vaart gibi futbolcularla birlikte, Alman Knochenmarkspenderdatei (DKMS) ile işbirliği yaparak Wilhelmsburg’dan bir çocuk için uygun bir kök hücre bağışçısı bulunmasına destek olmuştur.

Deniz Barış, futbol kariyerindeki başarılarının yanı sıra, yaşadığı kişisel trajedi ve toplumsal sorumluluk projelerine olan katkılarıyla da hatırlanacak bir isimdir. Sahadaki liderliği, dış sahadaki duyarlılığı ile futbol tarihimizde önemli bir yer edinmiştir.