Single Blog Title

This is a single blog caption

Ümit Karan Kimdir? – Türk Futbolunun Unutulmaz İsmi

Ümit Karan, 1 Ekim 1976’da Berlin, Almanya’da dünyaya geldi. Türk eski millî futbolcu olan Karan, futbol kariyerine Almanya’nın Hertha Zehlendorf takımında başladı. Futbola olan tutkusu ve yeteneği, onu Türkiyemspor Berlin’e ve ardından Türkiye’nin prestijli kulüplerinden biri olan Gençlerbirliği’ne taşıdı.

2001 yılında Türk futbolunun devlerinden Galatasaray’a transfer olan Ümit Karan, burada gösterdiği performansla takımının şampiyonluklarına önemli katkılarda bulundu. Galatasaray taraftarları tarafından sevgiyle anılan Karan, 2004-2005 sezonunda yaşanan teknik direktör Gheorghe Hagi ile anlaşmazlıklar sonucu Almanya’nın Borussia Mönchengladbach, Hannover 96 ve DSC Arminia Bielefeld takımlarıyla görüşmeler yapsa da, sonunda Büyükşehir Belediye Ankaraspor ile anlaşarak Türkiye’ye dönüş yaptı.

Kiralık olarak geçirdiği bir dönemden sonra 2005-2006 sezonunda Galatasaray’a dönerek takımın vazgeçilmez oyuncularından biri haline geldi. Bu dönemde 18 gol atarak gol krallığı yarışında iddialı bir konuma gelmişken, yaşadığı sakatlık nedeniyle sezonu erken kapattı.

2006-2007 sezonunda ise Galatasaray ile UEFA Şampiyonlar Ligi’nde başarılı performanslar sergiledi. Özellikle Liverpool’a karşı oynadığı maçta attığı iki golle dikkatleri üzerine çekti. 2009-10 sezonunda ise Eskişehirspor’a transfer olan Karan, burada da kariyerine devam etti.

Ancak futbolculuğu sadece sahadaki başarılarla sınırlı kalmadı. 3 Temmuz 2011’de yaşanan şike skandalı sonrasında tutuklanarak cezaevine girdi ve yaklaşık 5 ay sonra serbest bırakıldı.

Futbolculuk kariyerinin ardından iş dünyasına adım atan Karan, aynı zamanda 2013 yılında Survivor Ünlüler-Gönüllüler yarışmasına katılarak üçüncü oldu. Özel hayatında ise 2005 yılından bu yana Zeynep Karan ile evli ve Ümit Can adında bir oğlu var.

Ümit Karan, hem saha içindeki başarıları hem de saha dışındaki yaşamıyla Türk futbol tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olarak hafızalarda yer edinmiştir. Futbolseverler için sadece bir oyuncudan daha fazlasını temsil eden Karan, yaşadığı zorluklara rağmen azmi ve kararlılığı ile örnek bir sporcu olmuştur.